November 2023.
Analyse:
En noget anden virkelighed
af Morten Buschmann
FE-skandalen. Nu afventer man undersøgelseskommisioner. Og Ahmed SamSams advokat vil anke til Højesteret. Men der er andre sider af sagerne, oplyser de kilder i spionagemiljøet, jeg taler med
Sig navnet: Lars Findsen. Og flere end nogensinde før, ved, hvad forkortelsen FE står for, og hvem der for nylig var chef i det allerhemmeligste på Kastellet. Selv mener Findsen, han er uskyldig. Og udgav - midt i valgkampen - bogen "Spionchefen - erindringer fra celle 18".
3. november 2023.
Sagerne mod Findsen og Claus Hjort Frederiksen - OG en tidligere PET-medarbejder - er nedlagt.
En ny undersøgelseskommision vil indkalde vidner blandt FE, PET, embedsmænd og politikere.
Bemærk, at statsadvokaten og rigsadvokaten oplyser SAGER. "Statshemmeligheder og andre særligt fortrolige oplysninger". Det handler altså ikke blot om én sag - sagen om kabelsamarbejde.
En undersøgelsekommision blev igangsat vedrørende fem ledende FE-medarbejdere 1. oktober 2023 og er ikke afsluttet.
Kilder oplyser til mig, at FE har et horn i siden på PET: At PET stod bag at få anklagemyndigheden til påbegynde sagerne.
Hemmelige kilder i spionverdenen
Mine bøger har bevirket, at personer i efterretningsmiljøet har henvendt sig til mig. Personerne har alle arbejdet i E-tjenesterne, men stoler ikke en døjt på journalister og har derfor ikke talt med dem.
Mine kilder peger bl.a. på livvagter.
Det er vigtigt at vide, at livvagter fra PET følger toppolitikere (med flere) døgnet rundt. De lærer politikernes privatliv at kende. Dét er en evig klemme som E-tjenester har på ledende politikere. Men hvad nu, hvis en politiker fusker lidt i krogene? I udlandet er det velkendt, at E-tjenester er frygtede pgr.a denne viden.
"Det sker ikke i DK", tænker du måske. Bemærk dog adskillige sager med toppolitikere, der pludselig er trådt ud af politik.
PET informerer selvfølgelig FE. Og mine kilder understreger dilemmaet:
Ligesom ministre ikke vil være upopulære i Centraladministrationen, vil ministre heller ikke være uvenner med E-tjenesterne.
Sex og cykler
Mange er blevet forarget over, at Findsens sexliv og indhentning af cykler fra containere blev afsløret. PET-chef Finn Borch Andersen havde i en fortrolig briefing informeret partiledere. Nogle af dem sladrede til pressen.
En topchef for en efterretningstjeneste er underlagt særlig, skærpet tavshedspligt, derfor var det PET-chefens pligt at informere om Findsen. Især midt i en brandvarm konflikt med Rusland (læs: Krig).
Præsident Putin og hans E-tjenester benytter alle tænkelige midler for at underminere Vesten. S/M-sex, som Findsen åbenbart dyrker med sin hustru, kan frisindede DK bare slå hen som hygge. Men spreder Putin dén info til sine allierede - der har knap så stor seksuel tolerance - kan det skade DK:
"Se, de er fordærvede - utroværdige - i Vesten".
Sikkert er det, at danske toppolitikere har lækket fortrolige informationer, mens rygter om et snarligt Folketingsvalg svirrede i luften.
Findsen pressede forsvarsminister Gade
Affæren med Lars Findsen går muligvis tilbage til Jægerbogssagen i 2008-2009.
Lars Findsen var dengang departementschef i Forsvarsministeriet. Søren Gade (V) var forsvarsminister. Gade måtte tage sin afsked i 2010, blandt andet fordi han oplyste til TV2's Rasmus Tantholt, at 30 mand fra Forsvarets fineste enhed, Jægerkorpset, skulle sendes til Irak.
Jægerkorpset er hærens pryd og dens aktioner er cosmic top secret. I klasse med infoen om, at fiberkablerne i Danmarks undergrund nøje monitoreres af FE, og at en del informationer ryger videre til efterretningstjenesten National Security Agency i USA.
Dét er dette samarbejde, Claus Hjort Frederiksen var anklaget for at have bekræftet på TV. Og Lars Findsen talte om samme kabler i PET-aflyttede mobilsamtaler. Begge har røbet flere landsskadelige hemmeligheder, mener henholdsvis rigsadvokaten og statsadvokaten.
Edward Snowden afslørede allerede i 2013 "NSA-kablerne", men at en forsvarsminister melder det ud anses for blåstempling af faktum. "Informationerne har skadet Danmarks efterretningsarbejde", mener adskillige danske eksperter.Og FE og PET.
Allierede E-tjenester har ikke udtalt sig offentligt om dette, men på de indre linjer kan kritik sagtens være udtalt. Regn med det.
FE, PET og Ahmed Samsam
Kilderne, jeg taler med, beretter om et opgør mellem FE og PET. Peger bl.a på sagen om aktivet Ahmed Samsam, der infiltrerede ISIS i Syrien og i 2018 blev fængslet i Spanien. (E-tjenester benævner folk, der er tidsbegrænset ansat, for "aktiver". Indhentere/agenter derimod - er fastansatte i E-tjenesterne.
Dette er essentielt for PET og FE).
FE havde først kommunikationen med SamSam, dernæst overtog PET. Sært, i og med at SamSam opererede i Syrien = FE's ansvarsområde. Man må formode at stemningen mellem statens to E-tjenester ikke er den bedste.
Frustrationen blandt medarbejderne i FE over behandlingen af SamSam er så markant, at FE-medarbejdere i december 2020 mødte op i Københavns Lufthavn for at undskylde for det, han havde været udsat for i Spanien.
Kilder oplyser til mig, at Samsam IKKE har været en vigtig kilde i Syrien. FE og PET vil altid gå ultra langt for at redde essentielle kilder.
SamSam var ikke en sådan. Hvis han havde været signifikant, havde han aldrig oplyst sit navn. Ikke mindst a.h.t sin familie. Oplyser altså enkelte kilder tæt på spionagemiljøet.
Samsam og hans advokat, eksperter og andre tidl. efterretningschefer mener modsat, at Samsam var agent - uanset efterretningstjenesternes sondring mellem aktiv og fastansat.
Rekrutteringsproblemer
Andre eks-indhentere/eks-aktiver er i tidens løb blevet smidt under bussen af systemet i DK.
Nogle er rejst til udlandet, spion-veteraner, der har det ad helvede til. Dels pgr.a PSTD - dels for ikke at være blevet værdsat for det farefulde arbejde, patrioterne har udført for fædrelandet i ind- og udland. FE-skandalen sender et dårligt signal til dem, der kunne overveje en karriere som efterretningsmedarbejder. Forsvaret har i forvejen rekrutteringsproblemer.
Systemet benægter
Tag ikke fejl. Jeg støtter vores E-tjenester. Mener, de gør et godt og vigtigt arbejde.
Men jeg mener, det er dybt forkasteligt, når ledelser dumper aktiver/indhentere. Nægter anerkendelse af deres arbejde og fratager dem fx deres sikkerhedsgodkendelser, så de ikke kan arbejde indenfor deres fag. Lader dem rådne op på fx. sølle understøttelse. "Glemmer" at hjælpe dem. Uagtet deres betydning.
Hvorfor hjælpes spion-veteraner ikke, når Forsvarets veteraner nu endelig får den støtte, de har efterspurgt siden Balkankrigen i 90'erne? Fordi spionveteranerne selv skal levere dokumentation - bevise deres egen eksistens - overfor et system der benægter alt.
Bitterhed og backstabbing
Der er også problemer med indhentning af elektronisk info. Når FE-medarbejdere søger informationer på en person, man mistænker for terror eller spionage, kommer mange andre navne med op i nettet.
Èn formodet mistænkt giver tråde til flere mystiske personer. Også danskere. Måske leder disse ekstra navne til terrornetværk, fremmede magter etc. Det er selvfølgelig simplificeret formuleret, og i virkelighedens verden meget mere teknisk.
Bemærk også fangesagerne under Irak- og Afghanistan-krigene.
"Danske soldater udleverer fanger til tortur", lød mediehistorierne. Det skabte voldsomme, dybe kløfter mellem politikere, medier og Forsvaret. Af samme grund er Forsvaret, FE og PET mere tillukket end nogensinde før.
"Vi sætter vores liv på spil for DK, mens politikerne er optaget af ikke at miste vælgere", kan man nemt forestille sig Forsvaret, FE og PET mene.
Vigtig deal om fiberkabler
NSA må (officielt) ikke tjekke amerikanske medborgere via satelitter og fiberkabler, men kan så få FE til at søge for sig.
FE må ikke søge på danskere de samme steder (dog kan der indhentes dommerkendelser). Forinden kan NSA så søge på danskere.
En fiks aftale for DK.
DK er nemlig medlem af det internationale efterretningssamarbejde Nine Eyes.
FE og PET skal levere info til Nine Eyes for at få modtage ditto fra vores allierede. Det er en byttehandel. En handelscentral. FE har fiberkablerne at handle med. Udover informationer fra de indhentere og aktiver, FE har posteret i udlandet.
Spøgelser fra fortiden - Jægerbogssagen
Nu til en anden Venstremand. Mange militærfolk kan godt lide Søren Gade. Han har militærbaggrund og var - for én gangs skyld - den helt rigtige forsvarsminister på et tidspunkt, hvor DK var aktiv krigsdeltager i Afghanistan. Desværre talte Gade med TV2 om Jægerkorpset og Afghanistan. Meget uheldigt.
Jægerkorpssoldaten Thomas Rathsack skrev i sin bog "Jæger - i krig med eliten" - at "de (Jægerkorpset) var afsted hele tiden".
I bogen oplyses også, at en gruppe jægersoldater i Afghanistan havde fungeret som støttegruppe for en indhenter/agent. Top secret.
Rathsack ville kun Forsvaret det bedste, han var stolt af sit job og ønskede at fortsætte som jæger. Udtalte han. Han blev fyret.
Du husker måske en arabisk oversættelse af dele af "Jæger - i krig med eliten", der røg på nettet. Departementschef Lars Findsen pressede på, for at forsvarsminister Gade skulle oplyse Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om, at denne oversættelse eksisterede. Gade adlød sin departementschef, men det var ikke terrorister, der havde oversat.
Den blev udført af to ansatte i Forsvarskommandoen.
En vellidt forsvarschef, Tim Sloth Jørgensen, måtte gå af. Og kort efter smuttede Søren Gade. Oversættelsen blev reelt udført med gode intentioner:
"Se selv, DK! Vi er i stor fare pgr.a terror-araberne".
Og Findsen? Han bevarede sit job. Og avancerede.
Spionage-rod
Lars Findsen har talt over sig til journalister. Man kan formode, at han havde gode hensigter:
"Skriv ikke om cosmic top secret - NSA-kablerne", please.
Journalisterne gjorde præcis det modsatte.
Det er formodentligt derfor PET får idéen om at aflytte selveste chef-FE. Mine kilder oplyser, at FE og PET er midt i et indbyrdes opgør. Og at PET nu OGSÅ agerer i udlandet.
SamSam-sagen er et eksempel på dette.
Kilder mener, at FE-skandalen er et stort clusterfuck. Der er gået både politik og journalistik i sagerne.
Vores allierede har kritiseret - off the record - men tilliden til danske E-tjenester er grundlæggende ikke svækket. Udlandet ryster bare på hovedet af de danske politikere.
Vi får aldrig 100% at vide, alt der er foregået.
Dog viser interviews med en afskediget PET- medarbejder, at der er problemer i toppen af PET.
Whistlebloweren er en muldvarp?
Videre til en IT-medarbejder/hacker i FE's spiondatacenter på Amagers sydspids: Sandagergård. Ansat i 16 år. Vi kender ham kun som "whistlebloweren".
Han startede denne sag. Bekymret over FE's indhentning af elektronisk info, optog han i perioden 2015-2018 samtaler i FE og konfronterede senere ledelsen. Informerede derefter TET. Og så rullede lavinen.
TET iværksatte en undersøgelse og fire medarbejdere - inklusive Lars Findsen - blev hjemsendt. En FE-kommission blev nedsat december 2020 og frikendte fuldstændigt FE.
Nogle af mine kilder mener, at whistlebloweren kan have været russisk agent. En muldvarp inde i FE's allerhelligste!
TET har påpeget, "at der er indikationer på, at FE's ledelse har undladt at undersøge tegn på spionage inden for Forsvarsministeriets område".
Og Lars Findsen skriver i sin bog, at:
"Det forløb, whistlebloweren havde sat i værk, var så absurd, at vi i FE's ledelse flere gange tørt havde konstateret: Det kunne russerne ikke have gjort bedre".
Findsen ønsker whistleblowerens aktiviteter undersøgt.
Whistlebloweren rasende på FE
Journalist Hans Davidsen-Nielsen, Politiken, skriver i sin bog "Spion blandt venner", at whistlebloweren nu er ansat som ledende dataingeniør i en privat virksomhed. Og bor i en midtjysk stationsby.
Han er ikke blevet politianmeldt af FE, fordi hans optagelser blev afleveret til et uafhængigt kontrolorgan, TET, og ikke til medierne. En muldvarp ville formodentligt også være rejst ud af DK.
Hans Davisen-Nielsen skriver endvidere, at whistlebloweren kan betegnes som antikapitalist og hans motiv var, at han er forarget over NSA's brug af fiberkablerne.
Den tidligere FE-specialist stiller ikke op til interviews.
8. november 2023.
Østre Landsret afviser Ahmed Samsams sag mod FE og PET. Østre Landsret mener, at de spanske domme ikke kan forstås på anden måde, end at SamSam var blevet dømt i Spanien, selvom han arbejdede for de danske efterretningstjenester.
SamSams advokat vil nu have sagen ført i Højesteret.
Tilbage står, at personer i og omkring spionagemiljøet, eksperter og flere, peger på enorme problemer i både PET og FE's top.
E-tjenesterne har dygtige medarbejdere, men chefer der tager elendige beslutninger.
Det lyder bekendt - for os andre udenfor skyggeverdenen.
Obs!
Magasinet Zetland har interviewet en eks-IT-medarbejder fra FE, men denne person er IKKE den ovenfor nævnte whistleblower.
Bonusinfo. Spionsager i Europa:
22. dec. 2022:
Tysk efterretningsofficer anholdt i Tyskland for spionage for Rusland. Den anholdte dobbeltagent har været ansat i Tysklands føderale efterretningstjeneste, BND.
BND oplyser, at efterforskningen er foregået diskret, idet offentlig omtale kunne give "modparten en fordel i dens hensigt om at skade Tyskland".
12. april 2023:
Norge udviser 15 russiske efterretningsfolk, der ifølge de norske myndigheder, har opereret fra ambassaden i Oslo.
En af dem - en efterretningsofficer fra Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU - har forinden i fire år arbejdet
på ambassaden på Østerbro i København.
26. april 2023.
38 russiske spioner afsløret i Norden. Flere af dem er - ifølge DR, SVT og NRK - stadig aktive på ambassaderne.