FE-SKANDALEN

Maj 2024. FE-skandalen.


Analyse:

En top secret virkelighed


af Morten Buschmann


Findsen/Frederiksen-sagerne er lagt ned. Resultatet blev undersøgelseskommisioner. Inden deres resultater kommer frem, er her er andre sider af FE-skandalen. Oplyst af de kilder i spionverdenen, som jeg er i kontakt med.


Sagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen - plus en tidligere PET-medarbejder - er slut. En undersøgelseskommision vil indkalde vidner blandt FE, PET, embedsmænd OG politikere.


Bemærk, at Statsadvokaten og Rigsadvokaten har oplyst SAGER: "Statshemmeligheder og andre særligt fortrolige oplysninger". Det handler altså ikke blot om én sag, som medierne har refereret - sagen om fiberkablerne, der løber i DK's undergrund.


En ANDEN undersøgelsekommision blev igangsat 1. oktober 2023 vedrørende fem ledende FE-medarbejdere. Den er ikke afsluttet.


Kilderne oplyser til mig, at FE har et horn i siden på PET: At PET stod bag at få anklagemyndigheden til påbegynde sagerne.Hemmelige kilder i spionverdenen

Mine 7 bøger har bevirket, at adskillige personer i efterretningsmiljøet har henvendt sig til mig. Personerne har alle arbejdet i E-tjenesterne.(Andre kilder også - i centraladministrationen og politiet).


Mine kilder peger bl.a. på livvagter.

Det er vigtigt at huske, at livvagter fra PET følger toppolitikere (med flere) døgnet rundt. De lærer politikernes hele liv at kende.

Dét er en evig klemme som E-tjenester har på ledende politikere, for hvad nu, hvis en politiker fusker lidt i krogene? Selv bittesmå ting vil blive blæst op af medierne.


Bemærk adskillige sager med toppolitikere, der pludselig er trådt ud af politik.

I udlandet er det velkendt, at E-tjenester er frygtede pgr.a denne viden.


PET informerer selvfølgelig FE. Og mine kilder understreger dilemmaet:

Ligesom ministre ikke vil være upopulære i Centraladministrationen, vil ministre heller ikke være uvenner med E-tjenesterne.


Sex og cykler

Mange er blevet forarget over, at Findsens sexliv og indhentning af cykler fra containere blev afsløret. PET-chef Finn Borch Andersen havde i en fortrolig briefing informeret partiledere.


En topchef for en efterretningstjeneste er underlagt særlig, skærpet tavshedspligt, derfor var det PET-chefens pligt at informere om Findsen til partilederne.

Især midt i en brandvarm konflikt med Rusland (læs: Krig).


Præsident Putin og hans E-tjenester benytter alle tænkelige midler for at underminere Vesten. S/M-sex, som Findsen åbenbart dyrker med sin hustru, kan frisindede DK bare slå hen som hygge. Men spreder Putin dén info til sine allierede - der har knap så stor seksuel tolerance - kan det skade DK:

"Se, de er fordærvede - utroværdige - i Vesten".


Sikkert er det, at danske partiledere lækkede fortrolige informationer om Findsen, mens rygter om et snarligt Folketingsvalg svirrede i luften.


Kort efter udgav Lars Findsen - midt i valgkampen - bogen:

"Spionchefen - erindringer fra celle 18". Forsøgte at rive toppolitkere med i faldet.
Findsen pressede forsvarsminister Gade

Affæren med Lars Findsen går muligvis tilbage til Jægerbogssagen i 2008-2009.


Lars Findsen var dengang departementschef i Forsvarsministeriet. Søren Gade (V) var forsvarsminister. Gade måtte tage sin afsked i 2010, blandt andet fordi han oplyste til TV2's Rasmus Tantholt, at 30 mand fra Forsvarets fineste enhed, Jægerkorpset, skulle sendes til Irak.

Jægerkorpset er hærens pryd og dens aktioner er cosmic top secret.

I klasse med infoen om, at fiberkablerne nøje monitoreres af FE, og at en del informationer ryger videre til efterretningstjenesten National Security Agency i USA.


Dét er dette samarbejde, Claus Hjort Frederiksen var anklaget for at have bekræftet på TV. Og Lars Findsen talte om samme kabler til medier.

Edward Snowden afslørede allerede i 2013 "NSA-kablerne", men at en forsvarsminister og en efterretningschef melder det ud anses for blåstempling af faktum.


En whistleblower som Snowden (der nu bor i Rusland), kan man altid så tvivl om og mistænkeliggøre. Frederiksen og Findsens ord tillægges langt, langt større værdi.


"Informationerne har skadet Danmarks efterretningsarbejde", mente adskillige danske eksperter.

Men! Ikke én eneste udenlandsk E-tjeneste har udtalt sig om dette. Vores allierede skal bruge info fra NSA-kablerne vedrørende Rusland og deres allierede. Og Mellemøsten.

FE (og PET) har vanvittigt travlt i disse tider.FE, PET og Ahmed Samsam

Kilderne, jeg taler med, beretter om et opgør mellem FE og PET.

Peger bl.a på sagen om aktivet Ahmed Samsam, der infiltrerede ISIS i Syrien og i 2018 blev fængslet i Spanien.

E-tjenester benævner folk, der er tidsbegrænset ansat, for "AKTIVER". Indhentere(agenter) derimod - er fastansatte i E-tjenesterne.

Dette er essentielt for PET og FE.


FE havde først kommunikationen med Samsam, dernæst overtog PET.

Sært, i og med at SamSam opererede i Syrien = FE's ansvarsområde. PET opererer i DK.


Frustrationen blandt medarbejderne i FE over behandlingen af SamSam var så markant, at FE-medarbejdere i december 2020 mødte op i Københavns Lufthavn for at undskylde for det, han havde været udsat for i Spanien.


Kilder oplyser til mig, at Ahmed Samsam IKKE har været en vigtig kilde. FE og PET vil altid gå ultra langt for at redde sine indhentere.


Samsam var ikke en sådan. Hvis Samsam havde været signifikant, havde han aldrig oplyst sit navn. Ikke mindst a.h.t sin familie. Vi havde formodentligt aldrig hørt om ham.

Oplyser altså kilder i spionagemiljøet.


Samsam og hans advokat, eksperter og medier mener stadig, at Samsam var agent - uanset efterretningstjenesternes klare sondring mellem at være et aktiv.

Og ansat indhenter.


Rekrutteringsproblemer

Andre eks-indhentere/eks-aktiver er i tidens løb blevet smidt under bussen af systemet i DK.

Nogle er rejst til udlandet, spion-veteraner, der har det ad helvede til. Dels pgr.a PSTD - dels for ikke at være blevet værdsat for det farefulde arbejde, patrioterne har udført for DK i ind- og udland. FE-skandalen sender et dårligt signal til dem, der kunne overveje en karriere som efterretningsmedarbejder. Forsvaret har i forvejen rekrutteringsproblemer.


Skidt personalepleje

Jeg støtter vores E-tjenester. Ved, de gør et godt og vigtigt arbejde.


Men jeg mener, det er dybt forkasteligt, når ledelser dumper indhentere. Nægter anerkendelse af deres arbejde og fratager dem fx deres sikkerhedsgodkendelser, så de ikke kan arbejde indenfor deres fag. Lader dem rådne op på fx. sølle understøttelse. "Glemmer" at hjælpe dem. Uagtet deres betydning.


Hvorfor hjælpes spion-veteraner ikke, når Forsvarets hær-veteraner nu omsider får den støtte, de har efterspurgt siden Balkankrigen i 90'erne? Fordi spion-veteranerne selv skal levere dokumentation - bevise deres egen eksistens - i et system der kræver skriftlig dokumentation. (Læs: Top secret dokumentation).Der er også problemer med indhentning af elektronisk info.

Når FE-medarbejdere søger informationer på en person, man mistænker for fx terror eller spionage, kommer mange andre navne med op i nettet.


Èn formodet mistænkt giver tråde til flere mystiske personer. Måske leder disse ekstra fangster til terrornetværk. Det er selvfølgelig simplificeret og meget mere teknisk, da datastrømmen kan eksponere personer, steder, organisationer og lande mv.


Bemærk også fangesagerne under Irak- og Afghanistan-krigene.


"Danske soldater udleverer fanger til tortur", lød mediehistorierne. Det skabte voldsomme, dybe kløfter mellem politikere, medier og Forsvaret. Af samme grund er Forsvaret, FE og PET mere tillukket end nogensinde før.

"Vi sætter vores liv på spil for DK, mens politikerne er optaget af ikke at miste vælgere", kan man nemt forestille sig Forsvaret, FE og PET mene.


Vigtig aftale om fiberkabler

NSA må (officielt) ikke tjekke amerikanske medborgere via satelitter og fiberkabler, men kan så få FE til at søge for sig.

FE må ikke søge på danskere de samme steder (dog kan der indhentes dommerkendelser). Imens kan NSA så søge på danskere.

En fiks aftale for DK.


DK er nemlig medlem af det internationale efterretningssamarbejde Nine Eyes.

FE og PET skal levere info til Nine Eyes for at få modtage ditto fra vores allierede. Det er en byttehandel. En handelscentral.

FE har fiberkablerne at handle med (Signals Intelligence). Udover informationer indhentet af de personer FE har posteret i udlandet (Human Intelligence).


Spøgelser fra fortiden - Jægerbogssagen

Nu til en anden Venstremand end Claus Hjort Frederiksen.

Mange militærfolk kan godt lide Søren Gade. Han har militærbaggrund og var - for én gangs skyld - den helt rigtige forsvarsminister på et tidspunkt, hvor DK var aktiv krigsdeltager i Afghanistan. Desværre talte Gade med TV2 om Jægerkorpset og Afghanistan. Meget uheldigt.


Jægerkorpssoldaten Thomas Rathsack skrev i sin bog "Jæger - i krig med eliten" - at "de (Jægerkorpset) var afsted hele tiden".

I bogen oplyses også, at en gruppe jægersoldater i Afghanistan havde fungeret som støttegruppe for en indhenter/agent. Top secret.

Rathsack ville kun Forsvaret det bedste, han var stolt af sit job og ønskede at fortsætte som jæger. Udtalte han. Han blev fyret.


Du husker måske en arabisk oversættelse af dele af "Jæger - i krig med eliten", der røg på nettet. Departementschef Lars Findsen pressede på, for at forsvarsminister Gade skulle oplyse Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om, at denne oversættelse eksisterede.

Gade adlød sin departementschef Findsen, men det var ikke terrorister, der havde oversat.

Den blev udført af to ansatte i Forsvarskommandoen.


En vellidt forsvarschef, Tim Sloth Jørgensen, måtte gå af på grund af Jægerbogssagen.

Og kort efter smuttede forsvarsminister Søren Gade.

Oversættelsen blev reelt udført med gode intentioner:

"Se selv, DK! Vi er i stor fare pgr.a terror-araberne".

Og Findsen? Han avancerede til chef for PET. Og senere chef for FE.


FE-skandalen

Lars Findsen talte over sig til journalister. Man må formode, at han havde gode hensigter:

"Skriv ikke om cosmic top secret - NSA-kablerne", please.


Journalisterne gjorde præcis det modsatte.

Det er formodentligt derfor, PET får idéen om at aflytte selveste chef-FE.


Kilder mener, at FE-skandalen var et stort clusterfuck. Der var gået både politik og journalistik, høje seertal og øgede antal clicks og oplag, i sagerne.Whistlebloweren er en muldvarp?

Videre til en IT-medarbejder/hacker i FE's spiondatacenter på Amagers sydspids, Sandagergård.

Ansat i 16 år. Vi kender ham kun som "whistlebloweren".

Han startede denne sag. Bekymret over FE's indhentning af elektronisk info, optog han i perioden 2015-2018 samtaler i FE og konfronterede senere ledelsen. Informerede derefter TET. Og så rullede lavinen.


TET iværksatte en undersøgelse og fire medarbejdere - inklusive Lars Findsen - blev hjemsendt. En FE-kommission blev nedsat december 2020 og frikendte fuldstændigt FE.


Nogle af mine kilder mener, at whistlebloweren kan have været russisk agent. En muldvarp inde i FE's allerhelligste!


TET har påpeget, "at der er indikationer på, at FE's ledelse har undladt at undersøge tegn på spionage inden for Forsvarsministeriets område".


Journalist Hans Davidsen-Nielsen, Politiken, skriver i sin bog "Spion blandt venner", at whistlebloweren nu er ansat som ledende dataingeniør i en privat virksomhed. Og bor i en midtjysk stationsby.

Han er IKKE blevet politianmeldt af FE, fordi hans optagelser udelukkende blev afleveret til et uafhængigt kontrolorgan, TET.

En muldvarp ville sikkert også hurtigt være rejst ud af DK.


Hans Davisen-Nielsen skriver endvidere, at whistlebloweren kan betegnes som antikapitalist og hans motiv var, at han er forarget over NSA's brug af fiberkablerne.

Den tidligere FE-specialist/IT-medarbejder stiller ikke op til interviews.


(Magasinet Zetland har interviewet en eks-IT-medarbejder fra FE, men denne person er IKKE den ovenfor nævnte whistleblower).Ny FE-chef er ... jurist

Østre Landsret har afvist Ahmed Samsams sag mod FE og PET. Østre Landsret mente, at de spanske domme ikke kan forstås på anden måde, end at Samsam var blevet dømt i Spanien, selvom han arbejdede for de danske efterretningstjenester.

Samsams advokat vil nu have sagen ført i Højesteret.


Tilbage står, at personer i og omkring spionagemiljøet, eksperter og andre, peger på problemer i både PET og FE's top.


Generelt i Forsvaret ønsker man militærfolk som sine ledere. Ikke en jurist - og ikke en politisk embedsmand - som Lars Findsen.

Nu er endnu en jurist, Svend Larsen, så midlertidigt CH/FE (chef for FE).


Imens vi venter på resultaterne fra undersøgelses-kommisionerne, og især hvad de får lov til at oplyse offentligheden.


Analyse slut.


P. S. Tidligere chef for FE, Lars Findsen har modtaget 211.850 kr. for uberettiget varetægtsfængsling og aflytning. Findsen var varetægtsfængslet i 71 dage og blev aflyttet i omkring et år.
Jeg har netop læst denne bog "Mine 15 år i FE"

af Jacob Kaarsbo.

Tidligere souschef for Kontraterror og chef for Mellemøstanalyse i FE. Nu senioranalytiker i Tænketanken Europa. ​


Direkte citater af Kaarsbo i bogen:

- Regeringen,centraladministrationen og Folketinget bliver ikke informeret, når der ikke er en specifik dansk vinkel på sagen. ​

- Det er ikke ulovligt for FE at hjælpe en samarbejdspartner med at spionere mod andre lande. ​

- Udenlandske tjenester overholder ikke DK's nationale lovgivning.​

- FE har mandat til at bryde loven i andre lande.

31. januar 2024. Ekstra Bladet:


Kilde står frem: PET og FE misbrugte mig


Fra 2015 til 2017 leverede herboende libaneser, Ahmed Abdel Mourad, fortrolige oplysninger til de hemmelige tjenester om en jaget dansk topterrorist.

Nu beskylder Mourad PET og FE for at løbe fra en klar aftale, mens han fortsat har en mulig fængselsstraf hængende over hovedet.


Mourads kildeførere mødtes jævnligt med ham, men i august 2017 stoppede samarbejdet pludseligt. Mourad fik aldrig en forklaring.


Topterroristen var Mourads fætter og en ledende figur i IS. Og blev meldt dræbt i kamp i 2017. Oplysningerne om terroristens død er dog aldrig blevet bekræftet fra officielt hold.


Det menes, at top-terroristen forsøgte at likvidere islamkritikeren Lars Hedegaard på hans bopæl.


Mourad blev betalt af både FE og PET.

"PET var meget tilfredse med Mourads indsats, og sagde de ville gøre deres bedste for at skaffe Mourad papirer, herunder opholdstilladelse", fremgår det af dokumenter Ekstra Bladet har læst. Andre dokumenter viser, at Mourad også indhentede oplysninger om flere personer i det islamistiske miljø i DK.


Mourad har forsøgt at opnå asyl i DK. I nov. 2017 fik han afslag.

Flygtningenævnet bekræfter - ud fra de dokumenter, de har - at Mourad har samarbejdet med PET og FE.


Hverken PET eller FE ønsker i dag at svare på, hvordan man forsøgte at hjælpe i Mourads asylsag. Efterretningstjenesterne vil heller ikke bekræfte kildesamarbejdet.


Også Radio24syv har bragt Mourads sag. Ekstra Bladet har kreeret fire helsider i onsdagens avis med yderligere informationer.


Min vurdering:

Mourad må have været "et aktiv" - som i sagen med Ahmed Samsam. Altså ikke ansat som indhenter.


Umiddelbart ser det ud til at bekræfte, at FE og PET fra tid til anden lader deres hjælpere i stikken - efter endt brug.

Skidt personalepleje.


Mourads ankesag er berammet til engang i 2024. Måske får vi hele sandheden at vide.

Med mindre man vælger at føre sagen for lukkede døre.