INDHENTER

Nummer 1 i Indhenterserien. Udkommet både som papir-, lyd- og E-bog.


Læs anmeldelser af debutromanen her og på andre sider herinde.



Bag om Indhenter 1:


Jeg fik idéen til faktionsromanen, da jeg i medierne læste FE's annoncer om indhentere (fagsprog for agenter) få år efter, at jeg var ansat i Forsvarskommandoen.


Mens jeg skrev Indhenter 1 udspillede Muhammedkrisen (og Irakkrigen) sig - ministerier og myndigheder havde travlt som aldrig før.

En usædvanligt veluddannet person ville kunne foretage skumle gerninger i ly af travlheden.


Efter Indhenter udkom i 2013, blev jeg kontaktet af personer i efterretningsmiljøet - tidligere ansatte og nuværende - som siden 2023 har hjulpet mig med de næste seks thrillere.


Disse kilder har blandt andet oplyst mig om en dansk feltindhenter, der ejede tre danske pas. Et af disse pas påviste, at han var læge. Hvad han ikke var.

Indhenteren rejste uhindret rundt i verden for danske efterretningstjenester og havde adgang til betragtelige summer på en statslig udgiftskonto.


Jeg oplyser selvfølgelig ikke mandens navn. Eller hvornår han var aktiv.

Men personen tjente som delvis inspiration for min hovedperson Lucas.


Lektørudtalelse, DBC:


”Indhenter bringer bredspektret behandling for folk med akut spændingsunderskud og kan således formidles til de umætteligt spændingshungrende.


Velskrevet og spændende indledning udvides til et meget bredspektret spændingsplot med flere retninger, aktører og niveauer.”



Lektørudtalelser er fra Dansk Biblioteks Center, der servicerer bibliotekerne med deres indkøb af bøger.

Anmeldelse. Indhenter 1.

Michael Corvenius, efterforsker, Granada, Spanien:


En velskrevet og spændingsfyldt bog skrevet af en forfatter, der tydeligvis har et indgående kendskab til virkelighedens hemmelige tjenester.


Anmeldelse Indhenter 1.

9 ud af 10 stjerner. Henrik Kostow, Esbjerg:


At give sig i kast med thrilleren Indhenter af forfatteren Morten Buschmann, vækker minder til live hos alle, der er gamle nok til at huske den såkaldte ‘Muhammedkrise’, der hærgede Danmark og det meste af Mellemøsten.

Bogens handling, der starter i året 2005, hvor de såkaldte Muhammedtegninger for alvor satte Danmark på verdenskortet.


Men ikke nok med at Danmark skal håndtere det, som blev betegnet som den største internationale danske krise siden Anden Verdenskrig, er en snigskytte på spil i større danske byer, der har én målgruppe for øje: Nemlig narkomaner.


Mens John Milner, der er drabschef, får til opgave at finde Danmarks første seriemorder i nyere tid, er den danske befolkning delt i beundring og foragt for snigskytten. Især medierne elsker den gode historie, og en af journalisterne, Jacob Olin Larsen, bliver på et tidspunkt kontaktet af en person, der påstår vedkommende er den berygtede snigskytte.


Denne korte opsummering af handlingen, kunne være taget ud af stort set hvilken som helst krimi – men det er den bare ikke!

Dét, der adskiller Morten Buschmanns Indhenter fra andre lignende krimier, er den forunderlige verden af fakta og fiktion, der mest af alt minder om en dansk udgave af Dan Browns fascinerende verden.

Uden at foretage nogen sammenligning overhovedet, kan anmelderens tanker alligevel ikke lade være med at kredse om Dan Browns succesromaner.


Morten Buschmanns litterære genialitet består ganske enkelt i at mixe virkeligheden med fiktionen og koge det hele sammen til en yderst spændende og velskrevet thriller på i alt 490 sider.


Udover Morten Buschmanns litterære genistreg, finder vi en anden genialitet i det faktum, at forfatteren tydeligvis har gjort sit forarbejde særdeles grundigt og har et indgående kendskab til virkelighedens efterretningstjenester.


Hans kilder i efterretningstjenesterne er selve grundstenen i hele den troværdige beskrivelse af både Muhammedkrisen og jagten på den danske snigskytte. Dette er ikke blot med til at give læseren en særdeles fascinerende læseoplevelse, men giver samtidig både forfatter og hovedpersoner i krimien en sjælden set troværdighed.


Netop den litterære genistreg, det grundige undersøgende forarbejde og troværdigheden gennem hele bogen, er af afgørende betydning for en udødelig og transcenderende handling, der ikke bare egner sig godt til en bog,

men som også ville være det oplagte manuskript til en TV-serie.


Det fortjener både handlingen og den litterære opbygning af Indhenter. Så til landets manuskriptforfattere: Det er bare med at komme i gang!


Hvis man som anmelder vil dryppe lidt malurt i bægeret, skal man godt nok stå tidligt op – for der findes ganske enkelt INGEN løse ender, forvaskede teorier, urealistiske beskrivelser eller overnaturlige agenter.


Hele handlingsforløbet er udover at være yderst troværdigt, også særdeles realistisk beskrevet.

Dette giver endnu en gang associationer til Dan Browns krimier, og kan Morten Buschmann fortsætte med at skrive krimier som denne, er en sammenligning med Dan Brown hverken stupid eller urealistisk.


Herfra skal ikke blot lyde et stort HURRA for Indhenter, men også en stor tak til forfatteren for en yderst velskrevet og velundersøgt thriller fra øverste hylde.



Anbefaling.

Henrik Zein, administrerende direktør/ executive producer Nordisk Film:


Stort tillykke med dine romaner!

Vores venskab går mere end 30 år tilbage, og efter at have læst dem er jeg meget glad for at se dine mange talenter - som jeg har lært at kende gennem årene - folde sig ud.


Du har et ubestrideligt talent og det er en fornøjelse at se dit intellekt

- din journalistiske tæft for at bygge en historie op, dit reporterinstinkt og din humor - gå op i en smuk, højere enhed.